Investeringsmaatschappij Antler heeft 20 miljoen euro aan financiering geregeld voor startups uit de Benelux. Het bedrijf biedt een groeiprogramma aan voor startups en investeert in prille bedrijven.

Het is de eerste keer dat de investeringsmaatschappij een fonds opricht dat exclusief gericht is op startups uit Nederland, België en Luxemburg.

Het kapitaal is afkomstig van meer dan vijftig particuliere geldschieters, laat Antler-partner Youri Doeleman weten aan Business Insider. Onder de investeerders bevinden zich oud-Mollie-co-ceo Gaston Aussems, naast oud-leidinggevenden van Adyen, Bunq, Google en Facebook.

Namen van de vermogende particulieren die het groeigeld beschikbaar hebben gesteld, kan Doeleman niet geven.

Er doen ook meerdere family offices mee, ofwel vermogensbeheerders die namens rijke families opereren. De meerderheid van de geldschieters komt volgens Doeleman uit de Benelux.

Antler neemt belang van 12 procent

Antler draagt zorg voor de selectie en begeleiding van ondernemers die startups opzetten en groot moeten maken, waarbij de investeringsmaatschappij medefinancier is. Dit leverde in Nederland tot dusver 46 startups op.

Antler investeert doorgaans 100.000 euro in een startup via converteerbare obligatieleningen, die omgezet kunnen worden in 12 procent van de aandelen van een bedrijf.

Ook doet de investeringsmaatschappij mee bij nieuwe financieringsrondes, waarbij Antler zijn belang gelijk probeert te houden. Antler koppelt startups uit zijn stal daarbij tevens aan grotere durfinvesteerders.

Niet alle ondernemers zullen al in de begindagen ruim een tiende van hun  bedrijf weg willen geven voor amper 1 ton. Toch kan het een goede deal zijn, denkt Doeleman: “We geven startups vanaf dag nul de ondersteuning die ze nodig hebben en koppelen ze aan talenten en belangrijke investeerders. Zo verhogen we de kans op succes, terwijl je anders misschien jaren op een zolderkamer zou blijven aanklooien.”

In ongeveer één of de vijf gevallen investeert Antler in al bestaande startups, aldus Doeleman. Doorgaans zijn dergelijke bedrijven nog geen jaar oud. Op mondiaal niveau bracht het Antler-programma tot dusver 600 startups op.

De converteerbare leningen die Antler aanbiedt, hebben een looptijd van 5 jaar en een rente van 4 procent per jaar. Een kenmerk van een converteerbare lening is doorgaans dat bedrijven ervoor kunnen kiezen ze af te lossen zonder aandelen weg te hoeven geven. Die route is bij Antler uitgesloten, omdat de investeringsmaatschappij altijd het recht heeft om de lening om te zetten in een aandelenbelang, zegt Doeleman desgevraagd. De lening wordt door Antler omgezet in aandelen zodra een startup succesvol is met een volgende investeringsronde.

Groeigeld voor 50 nieuwe startups

Van de kersverse 20 miljoen euro heeft de investeringsmaatschappij een deel toegewezen aan bestaande bedrijven uit Antler-stal. De rest is bedoeld voor vijftig nieuwe startups. Die kunnen voortvloeien uit de programma’s van Antler, maar het bedrijf staat ook open voor bedrijven die niet aan het eigen programma mee hebben gedaan.

Antler wil de 20 miljoen euro binnen drie jaar hebben ingezet in daadwerkelijke investeringen. Doeleman stelt op zoek te zijn naar ondernemers en bedrijven in sectoren zoals klimaattechnologie, fintech, de gezondheidszorg en het onderwijs.

Het is opvallend dat Antler 20 miljoen euro bij elkaar weet te krijgen voor startups in de vroege fase. Geldschieters houden dezer dagen in de regel juist hand op de knip als het gaat om bedrijven die nog geen winst maken.

Met de matige economische vooruitzichten en hoge rentes vinden geldschieters het risico vaak te groot dat startups omvallen. Afgelopen jaar wisten startups in Nederland nog ‘maar’ 2,6 miljard euro op te halen, terwijl dit in 2021 ervoor nog 5,3 miljard euro was.

Volgens Doeleman zijn startups uit zijn stal juist extra wendbaar. “We beginnen vanaf dag nul met deze bedrijven. In die fase hebben bedrijven nog geen last van zaken als verlaagde waarderingen en ontslagrondes. Als je vanuit het niets begint, kun je je aanpassen aan wat op dít moment belangrijk is. Je zit nog niet vast aan allerhande producten die je moet veranderen. Doordat je wendbaarder bent, is het risico voor investeerders lager.”

Toch gaan soms ook startups uit het Antler-programma over de kop. Volgens Doeleman zou dit met “een handvol” van de 46 Nederlandse startups waarin het bedrijf investeerde, zijn gebeurd.

Antler heeft momenteel 25 locaties en is actief in twintig landen, waaronder de Verenigde Staten, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf werd in 2018 opgericht in Singapore en opende het jaar erop een afdeling in Nederland.

Bij Antler werken ruim tweehonderd mensen. Afgelopen jaar zou Antler flink zijn gegroeid, volgens Doeleman, die geen omzetcijfers wil delen. De investeringsmaatschappij is volgens Doeleman niet winstgevend, maar "draait quitte" op basis van diverse investeringen.

LEES OOK: Nespresso en Rituals die B Corp worden? Dat stemt niet iedereen tevreden, maar B Lab vindt: ‘Geen bedrijf is perfect’